Yemek Tarifleri Sitemize Hos Geldiniz.....







Sitemize Hoşgeldiniz.Sizlere Yardımcı Olabilmek Dileğiyle ....















10 Eylül 2011 Cumartesi

Bulgurlu Taze Fasulye Çorbası

MALZEMELER:
  • 1 kg taze fasulye1 kahve fincanı bulgur
  • 1 adet soğan
  • 2 adet domtes
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz
YAPILIŞI: Bir tecereye önce sıvı yağı sonra da küp küp doğradığınız soğanları koyup kavurun.Soğanlar kavrulduktan sonra 2 adet domatesi rendeleyerek ekleyin. Bir iki dk daha kavurun. Bir kaşık salçayı ekleyip küçük küçük doğradığınız taze fasulyeyi de atıp kısık ateşte kavurmaya devam edin. Fasulyenin rengi değişince suyunu ilave edin. İsteğe göre ayarlayabilirsiniz suyunu. Fasulyelerin pişmesine 15-20 dk kala bulgurunu ve tuzunu ekleyin. 15-20 dk sonra çorbanız servise hazır.
                                                             Afiyet Olsun.

Biber Çorbası

MALZEMELER:
  • 1 bardak et suyu
  • 2 çorba kaşığı margarin
  • 1 adet dolmalık biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • yarım fincan arpa şehriye
  • karabiber
  • tuz
YAPILIŞI: Kaynayan et suyuna margarini koyun. Sonra buna şehriyeyi, tuzu ve biberi ilave edin. Öte yandan kıydığınız biberleri atın. Üzerine karabiber serpip sıcak servis yapın..
                                                               Afiyet Olsun.

Bamya Çorbası

MALZEMELER:
  • 200 gram kuru bamya
  • 100 gram kıyma
  • 2 çorba kaşığı margarin
  • 6 su bardağı su
  • 3 adet soğan
  • 3 adet domates
  • 3 limon
  • Tuz
YAPILIŞI: Bamyaları limonlu suda yıkayın. Birkaç limon dilimiyle beraber kaynar suda haşlayıp iplerini çıkarın. Soğanları soyup küp küp doğrayın. Domatesleri rendeleyin. Tencerede yağı eritip soğanı ve kıymayı koyup kavurun. Domates rendesini ilave edin. Su ve tuz ekleyip kaynatın. Su kaynayınca 2 limonun suyunu ve bamyayı ekleyin. Pişince servis yapın..
                                                             Afiyet Olsun.

Balık Suyu Çorbası

MALZEMELER:
  • 1 kilo beyaz etli balık
  • 1 adet patates
  • 1 adet soğan
  • 1 adet kereviz
  • 1 adet havuç
  • 2 yumurta
  • yarım demet maydanoz
  • 2 kaşık sıvı yağ
  • 1 limon
  • yarım fincan pirinç
YAPILIŞI: Balıları temizleyin. Patatesleri soyun ve küçük küçük doğrayın. Havuçları uzunlamasına kesin. Kerevizleri halka halka doğrayın. Balıkları, sebzeleri, yağı ve tuzu içinde soğuk su olan bir tencereye koyun. 30 dakika kadar pişirin. Balık parçalarını delikli kepçe ile çıkartın, ayrı bir kaba alın. Kılçılarını temizleyin ve doğrayın. Tencerede ki suyu süzün ve ezilmiş sebzeleri içne katın. Balık suyunu kaynatın kaynayınca tuzunu haşlanmış pirinçleri, balık parçalarını ve karabiberini koyun. Çorbayı ocaktan indirmeden önce bir kapta yumurta sarılarına limon suyunu yedirerek bir terbiye hazırlayın, karıştırarak dökün. Piştikten sonra üzerine kıylmış maydonoz serpin. Ilık olarak servis yapın..
                                                              Afiyet Olsun.

Balık Hamburgeri

MALZEMELER:
  • 2 kutu ton balığı konservesi
  • yarım bardak mısır
  • 3 adet patates
  • 3 adet taze soğan
  • 2 diş sarmsak
  • 1 adet yumurta
  • 1 bardak galeta unu
  • karabiber
  • tuz
YAPILIŞI: Haşladığınız patatesleri ezip tuz ve karabiberini ilave edin. Ton balığını, mısırı, kıyılmış maydanozu ve kıyılmış soğanı ekleyin. Sarısağı direk içine rendeleyin ve hepsini iyice karşıtırın. Bu karışımdan iri hamburger köftesi yapın. Önce yumurtaya sonra galeta ununa bulayarak yağsız tavada kızartın..
                                                                Afiyet Olsun.

Balık Çorbası

MALZEMELER:
  • 500gr iç midye(haşlanmış 20 adet)
  • 1 kg kırlangıç balığı
  • 1 kg levrek balığı
  • 4 adet defne yaprağı
  • 2 baş soğan
  • 200gr.tereyağı
  • 2.5 lt balık suyu
  • 2 tane havuç (juliyen usulü doğranmış)
  • 2 tane pırasa(julien doğranmış)
  • 1 demet maydanoz
  • 12 su bardağı un
  • tuz
YAPILIŞI: Balıkları yıkayıp bir tencereye koyun üzerine taşacak kadar su, defne yaprağı, soğanı ilave edip kaynamaya bırakın. Bir başka tencereye soğanı, unu koyup çırpma teliyle çırpın kahverengi bir renk alana kadar karıştırın ve balık suyunu ilave edip 5 dk kaynatın. Havucu, pırasayı, balıkları ilave edin 5 dk kaynatın. Daha sonra tuzunu ve maydanozları ilave ederek servis yapınız.
                                                             Afiyet Olsun.

Baklava

MALZEMELER:
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 paket margarin (iyice kızdır kestiğinde baklavanın üzerine dök)
Şerbeti;
  • 6 su bardağı su
  • 6 su bardağı şeker
(Baklava iyice soğusun şerbet el yakmayacak şekilde ılık olsun.)
YAPILIŞI: Unu eleyin 1 paket kabartma tozunu da eleyin. Diğer malzemelerle birlikte kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun. Hamuru üçe bölün. Üçe böldüğün hamurdan cevizden daha küçük toplar ayır. 30 top yap bunları da 3 e ayır. Hamurların her birini nişasta ile tabak büyülüğünde aç. Nişastalayarak üst üste diz. Dizdiğin 30 tane yufkayı hep birden tepsi büyüklüğünde açın. Her grubu bu şekilde açın ve her 30 tanede ceviz serpin. Sonra baklavayı kes ve iyice kızdırdığın yağı dök. Ceviz serp iyice ısıtılmış fırına ver.
                                                             Afiyet Olsun.

Bakla

MALZEMELER:
  • 500 gr. bakla300 gr. taze sarımsak
  • 300 gr. kuşbaşı doğranmış et
  • 2 lt. sıcak su
  • Tuz
  • 1 fincan zeytinyağı
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
YAPILIŞI: Kuşbaşı etleri suyunu bırakıp çekinceye kadar pişirin. Etin üzerine zeytinyağı ve küçük doğranmış soğanlar ilave edilerek biraz daha kavrulur. Soğanlar yumuşayınca salça ve sıcak su eklenerek iyice pişirin. Diğer tarafta baklaları yıkayıp ayıklayın. Ayıklanmış baklaları doğrayın. Sarımsaklar ayıklanarak beyaz kısımlarını doğrayın. Pişen etin üzerine önce baklaları ilave edilerek yumuşayıncaya kadar pişirin. Daha sonra sarımsakları ilave edilerek pişirin. Arzu edilirse sarımsaklı yoğurt ile servis yapın.
                                                            Afiyet Olsun.

A.Kağıtta Lüfer

MALZEMELER:
  • 2 adet orta boy lüfer
  • 1 limon
  • 2 tatlı kaşığı margarin-tereyağı
  • yarım demet maydanoz
  • 2 adet taze soğan
  • karabiber
  • tuz
  • 2 parça alüminyum folyo
YAPILIŞI: Temizleyip yıkadığınız balıları süzün. Aliminyum folyonun ortasına oturtun. Üzerine iki ince dilim limon, biber kaşık tereyağı, kıyılmış maydanoz, kıyılmış taze soğan, karabiber, tuz serpip paketi kapatın ve önceden ısıtılmış fırında onbeş dakika pişirin.
                                                        Afiyet Olsun.

Kabak Böreği

MALZEMELER:
  • 4 adet yufka2 çorba kaşığı kaşar peyniri
  • 1 su bardağı süt
  • 1 demet dereotu
  • 2 adet kabak
  • 4 yumurta
  • 2 fincan yoğurt
YAPILIŞI: Kabakların üstünü kazıdıktan sonra rendeleyin. Üzerine tuz serpip mıncıklayın. Yumuşayan kabağı bir süzdece koyup suyunu süzdürün. İyice süzülen kabaklara 3 yumurta, yoğurt, dereotunu ilave edip harmanlayın. Tepsinizi yağlayın ve aralarını yağlayarak iki yufkayı yayın. Ortaya kabak karışımını yayın. Üzerine de aralarını yağlayarak iki yufkayı koyun. En üste süt, yumurta, kaşar peynirini çırpıp dökün ve sıcak servis yapın.
                                                            Afiyet Olsun.

Rus salatası

MALZEMELER:
  • 1 Adet domates
  • 1 Havuç
  • 1 Bardak bezelye
  • Yarım bardak kapari çiçeği
  • 1 büyük salatalık turşusu
  • 4 Çorba kaşığı mayonez
  • Tuz
YAPILIŞI: Patatesi, havucu ve bezelyeyi haşlayıp suyunu süzdükten sonra zar halinde doğrayın. Bu karışıma kapari çiçeğini küçük doğranmış salatalık turşusunu ilave ettikten sonra tuz ekip, mayonez ile karıştırıp servis yapın.
                                                             Afiyet Olsun.

Rosto Köfte

MALZEMELER:
  • 750 gr kıyma1.5 dilim ekmek içi
  • 2 adet soğan
  • 3 yumurta
  • Karabiber
  • Tuz
Üstü için;
  • 1 çiğ yumurta ve 3 katı yumurta
  • 1 kahve fincanı bezelye
  • 1 havuç
  • 2.5 çorba kaşığı margarin
  • Yarım fincan salça
  • 1 bardak su
YAPILIŞI: Kıymaya ekmek içi, rende soğan, 3 adet çiğ yumurta, karabiber ve tuz ilave ederek yoğurun. Bunu bir tepsiye bir parmak kalınlığında, 15 cm eninde, 20 santin boyunda yayın. Üstüne yarısına ikiye böldüğünüz üç katı yumurtayı haşlanmış havuç ve bezelyeleri dizin. Elinizi yağlayıp köfte hamurunun alt yarısını yumurta ve sebzelerin üzerine doğru kapatıp kenarlarını birleştirin. İki yandan bastırıp yuvarlak bir hal almasını sağlayın. Ekli kısım alta gelecek şekilde 2.5 kaşık eritilmiş margarin bulunan fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine çırpılmış yumurta sürüp fırına verin. Köfte pişince yağını alıp salça ve bir bardak su ilavesiyle sos yapın. ruloyu dilimleyip bu salçayı üzerine dökün. 5 dk daha fırında pişirin.
                                                             Afiyet Olsun.

Rezene Salatası

MALZEMELER:

6 çorba kaşığı zeytinyağı
4 taze rezene
Tuz
Limon

YAPILIŞI: Rezenelerin saplarını kesin. Dış yapraklarını kesip atın. Kalan kısmı dörde bölün. Hepsini yıkayıp süzün. Her parçayı ince ince kıyın. Üzerine tuz serpip süzgece koyun. Böylece bütün suyu süzülür. Başka bir yerde limon suyu ile zeytinyağını iyice çırpın. Suyu süzülen rezeneleri salata tabağına koyup sosunu dökün.
                                                            Afiyet Olsun.

Revani

MALZEMELER:
  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağından br parmak eksik yoğurt
  • 1 su bardağından br parmak eksik irmik
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım kg un
  • 2 kabartma tozu
  • 1 vanilya
Şerbeti için;
  • 4 su bardağı şeker
  • 5 su bardağı su
  • 1/4 limon
YAPILIŞI: Bir kapta yumurta, şeker, yuğurt, irmik, sıvı yağı koyup iyice karıştırın. Daha sonra ununu, kabatma tozu ve vanilyayı ilave edin ve boza kıvamına ulaşın. Kekinizi pişirin. Fırından çıkınca üzerine bir bardak soğuk su yayın. Keki kestikten sonra şerbetini dökün. Kek soğuk şerbeti el dayanacak kadar sıcak olsun. Afiyet olsun.
                                                             Afiyet Olsun.

Renkli Patates Topları

MALZEMELER:
  • 8 adet patates
  • 2 çorba kaşığı margarin
  • 3 adet havuç (rendelenmiş)
  • 1 demet dereotu
  • kırmızı biber
  • tuz
YAPILIŞI: Patatesleri haşlayıp ezin. Margarini ilave edip patateslerin sıcaklığı ile yağın erimesini sağlayın. Tuzunu ekleyip karıştırın. Ayrı tabaklara havucu, dereotunu ve biberi koyun. Havuçları rendeleyin. Patatesten bir miktar alıp avcunuzda top yapın. Daha sonra bu topu havuca bulayıp tabağa yerleştirin. bu işlemi tüm malzemeler bitene kadar tekrarlayın.
                                                          Afiyet Olsun.

Renkli Makarna

MALZEMELER:
  • 1 paket makarna
  • 1 çay bardağı konserve bezelye
  • 1 adet havuç
  • 2 adet taze soğan
  • 4 çorba kaşığı ayçiçek yağı
  • Tuz
YAPILIŞI: Tavaya yağ koyun. İnce doğranmış havuları atılın. Havuç yumuşayınca ince kıyılmış soğan ve bezelye katın. Tuzunu ekleyin. Diğer tarafta makarna bilindiği gibi haşlanıp, süzün. Havuçlu karışımla birleştirilip, karıştırarak servis yapın.
                                                            Afiyet Olsun.

Ramazan Pidesi

MALZEMELER:
  • 1 kg un
  • 50 gr maya
  • 1 kahve fincanı ılık su
  • 1.5 su bardağı su
  • 1.5 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 kahve fincanı sıvı yağ
  • 100 gr tereyağı-margarin
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 çorba kaşığı çörekotu
  • Tuz
YAPILIŞI: Mayaya 1 fincan ılık suyu ilave ederek karıştırın ve bir süre bekletin. Margarini eritip soğumaya bırakın. Unu bir kaba alıp mayalı su, erittiğiniz margarini, sıvı yağ, tuz ve şekeri ilave edip karıştırın. Suyu azar azar ekleyerek bir hamur elde edin. Hamuru iki eşit parçaya bölüp top şekli verin. Üzerlerine bıçağın ucu ile hafif derin kesilmiş bir artı işareti yapıp 5 dakika kadar dinlendirin. Böylece hamurunuz daha iyi mayalanacaktır. Daha sonra hamurları merdane ile açıp pide şeklini verin. Pidelerin üzerini kaşığın sapı ile baklava biçiminde çizin. Yoğurdu çırpıp fırçayla pidelerin tüm yüzeyini kaplayacak şekilde sürün. Hamurların üzerine çörekotu serpip nemli bezle örtün ve oda ısısında 30 dakika bekletin. Önceden ısıtılmış fırında 160 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
                                                             Afiyet Olsun.

Rulo Kurabiye

MALZEMELER:
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket margarin
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kbartma tozu
  • Aldığı kadar un
YAPILIŞI: Yumurta, erimiş margarin, pudra şekeri ve unu bir kapta karıştırın. Hamurdan portakal büyüklüğünde bir parça koparın ve kakaoyu ekleyin. Tezgahın üzerine sade hamuru dikdörtgen şeklinde kakaolu hamuru ortasına uzun bir şekilde açın. Rulo şeklinde kıvırın. Bir cm kalınlığında kesip şekere batırıp tepsiye koyun. Ve 175 C lik fırında pişirin
                                                             Afiyet Olsun.

Neskafeli Kurabiye

MALZEMELER:
  • 5 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 2 yumurta sarısı
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket yumuşamış margarin
  • 1 yemek kaşığı nescafe
  • yarım çay bardağı ceviz veya fındık
  • Aldığı kadar un
YAPILIŞI: Tüm malzemeyi yoğurun, kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır, hamurun üstü yumurta akına bulanır daha sonra ceviz veya fındığa bulanarak unlanmış tepsiye dizilerek kızgın fırında 15-20 dakika pişirilir.
                                                             Afiyet Olsun.

Nar Sulu Avrat Salatası

MALZEMELER:
  • 1 adet domates.
  • 2 adet nar
  • 2 adet soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet limon
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı nar pekmezi
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI: Domates, biber, sarmısak ve taze soğanı çok ince kıyıp bir kapta karıştırın. Üzerine narı ve limonu sıkıp suyun dökün. Son olarak nane ve tuzu ilave edip karıştırın. İsteğe göre nar pekmezi ve pul biber ekleyerek servis yapabilirsiniz
                                                            Afiyet Olsun.

Nemse Böregi

MALZEMELER:
  • 300 gr un250 gr margarin
  • 2 adet yumurta
  • yarım bardak un
  • tuz
YAPILIŞI: Bir gece önceden buzdolabında bıraktığınız donmuş yağı alın. Unu eleyin ve ortasına havuz açın. Bir yumurta kırarak tuz ilave edin. Yavaş yavaş ılık su ilave ederek yoğurun. On dk nemli bir beze sarın buzdolabında dinlendirdikten sonra daire şeklinde açın. Hamur yufka haline gelince donmuş yağı ortasına koyup hamuru peçete ile sarın. Merdane ile iyice açın. Katlayarak ıslak beze sarıp yine buzdolabına dinlenmeye koyun. 20 dk sonra çıkarın yine açın. Bu işlemi bir kez daha tekrarlayın. Son kez üç milimetre kalınlığında açın ve nemse kalıbı ile daireler çıkartın. Nemli tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. Çevrelerine fırça su sürün. Üzerine bir yumurta sarısını fırça ile sürün. Orta ısılı fırında pişirin.
                                                              Afiyet Olsun.

Nar Ekşili Acılı Ezme

MALZEMELER:
  • 3-4 domates
  • 2 soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 çorba kaşığı nar ekşisi
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 tutam kimyon
  • Yarım limon suyu
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Kırmızı pulbiber
  • Tuz
YAPILIŞI: Domates ve soğanları bıçakla ince ince kıyın. Maydanoz incecik doğrayın. Domates, soğan, maydanoz, nar ekşisi, sumak, 1 tutam kimyon, limon suyu, zeytinyağı, tuz ve kırmızı pulbiberi derin bir kasede ezerek karıştırın. Servis tabağına alıp servis yapın.
                                                             Afiyet Olsun.

Napoliten Makarna

MALZEMELER:
  • 0 numara yarım kilo makarna
  • 3 domates
  • 2 çorba kaşığı margarin
  • 4 çorba kaşığı peynir rendesi
  • Tuz
YAPILIŞI: Makarna kaynamış tuzlu suya atıp haşlayın. Öte yandan domatesleri kabuklarını çıkarıp bir kaba rendeleyin. Karabiber, tuz ve biraz su ile koyuca bir kıvama gelecek şekilde pişirin. Makarnalar pişince süzgece geçirin. Margarin atılmış tencereye döküp şöyle bir karıştırın sonra domates sosu ve rende kaşar ile servis yapın.
                                                             Afiyet Olsun.

Naneli Bezelye

MALZEMELER:
  • 1 kg iç bezelye
  • yarım demet nane
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 100 gr margarin
  • tuz
YAPILIŞI: Tencereye iki su bardağı ile su koyun. İçine yarım demet nanenin yarısını koyup tuz daekerek kaynatın. Suyu kaynayınca bezelyeleri atın. Haşlanan bezelyeleri süzgeçle başkabir kaba alın. Üzerine mar garin parçaları atıp geri kalan kıyılmış nane ile bir iki karıştırarak soteleyin ve sıcak servis yapın.
                                                             Afiyet Olsun.

Makarna Dedikodu

MALZEMELER:
     1 paket Talyatelle makarna
Üzeri için:
     12-15 dilim mozarella peyniri

YAPILIŞI: Önce talyatelle makarnayı 8-10 su bardağı tuzlu suyla 9-12 dakika kadar haşlayıp, süzelim. Şimdi süzülen makarnanın üzerine hazırladığımız sosu aktarıp, karıştıralım. Artık son aşamaya geldik. Kenarları yüksek orta boy bir fırın kabının içine soslu makarnayı boşaltalım. Üzerine ince dilimlenmiş mozarelle peynirlerini dizip, 175 dereceye ayarlı fırına koyalım. Yaklaşık 10-15 dakika içinde peynir kenarlarından hafifçe kahverengileşmeye başlayacaktır. Hemen fırından alalım ve servise sunalım.

SOSUN TARİFİ
Bir taraftan bir tavaya yağı koyup, kızınca içine çok ince kıyılmış sarmısakları atalım ve 1 dakika kadar kavurup, sarmısağın kokusunun yağa karışmasına izin verelim. Sonra rendelenmiş domatesle beraber taze ya da kuru fesleğeni ekleyip, 4-5 dakika hep beraber pişirelim. Tuz ve karabiberini de ekleyip sosun altını kapatalım.

                                                                                 Afiyet Olsun.

Maden Sulu Börek

MALZEMELER:
  • 5 adet yufka
  • 5 adet yumurta
  • 1 küçük margarin
  • 250 gr beyaz peynir
  • 1.5 şişe maden suyu
  • maydanoz
  • dereotu
YAPILIŞI: Bir kaba yumurta, erimiş margarini koyup karıştırın. Sonra sodayı ekleyin. Peynirli ii hazırlayın. Yağladığınız tepsiye yufkanın birini koyun kenarlarda taşsın. İkinci yufkayı ikiye bölün ve karışıma batırarak tepsiye yayın. aralarına peynirli içten koyun. yufkalar bitene kadar bu işleme devam edin. Fırından çıkınca keserek servis yapın.
                                                               Afiyet Olsun.

Bahçıvan Kebabı

MALZEMELER:
  • 1 kg kuşbaşı et
  • 6 çorba kaşığı margarin
  • 2 adet havuç (dilimlenmiş)
  • 4 adet domates (küçük doğranmış)
  • yarım kg arpacık soğan
  • 1 su bardağı bezelye
  • 1 çorba kaşığı kıyılmış dereotu
  • kırmızı biber
  • tuz
YAPILIŞI: Margarinde etleri kavurun. Havuçları dilimleyip ilave edip tencereyi kapatın. Ağır atete 1 saat kadar pişirin. Domatesleri, soğanları, bezelyeleri, tuz ve kırmızı biberi katın. Yarım saat daha pişirin. Biraz sıca su ilave edin. Etler pişince dereotu serpip servis yapın.
                                                              Afiyet Olsun.

Baharatlı Tavuk

MALZEMELER:
  • 10 adet tavuk but
  • 1 adet domates
  • 1 diş sarmısak
  • 1 adet soğan
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 çorba kaşığı domates ve biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1/2 limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • tuz
YAPILIŞI: Soğanı küçük küçük doğrayın. Domates ve sarımsağı rendeleyin. Domatesi zeytinyağı ve yarım limon suyuyla beraber bir tencereye alın. Salçayı da ekleyin ve ezin. Sarımsak, soğan ve baharatları ekleyin ve karıştırın. Tavuk butlarını tencereye koyun ve karışıma bulayın. Tencerenin üstünü örtün ve buzdolabında 3-4 saat beklemeye alın. Sonra butları tepsiye dizin ve orta ısılı fırında çıtır çıtır olana kadar pişirin.
                                                             Afiyet Olsun.

Baharatlı Dürüm

MALZEMELER:
  • 4 adet lavaş
  • Yarım kg kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 4 çorba kaşığı barbunya
  • 2 çorba kaşığı domates püresi
  • 3 çorba kaşığı kaşar peyniri rendesi
  • Kimyon
  • Yenibahar
  • Kırmızı toz biber
  • Karabiber
  • Tuz
YAPILIŞI: Çok az sıvı yağda soğanları öldürün. Kıymayı ilave edip soteleyin. Barbunyayı haşladıktan sonra yarısını püre yaparak hazırladığınız malzemeye karıştırın. Soğuduktan sonra baharatlarını, domates püresini ve kalan barbunyayı karıştırın. Bu harcı lavaşlara koyarak dürüm yapın. Üzerine erittiğiniz kaşar peyniri dökerek ikiye kesin. Maydanoz veya dereotu ile süsleyerek servis yapabilirsiniz
                                                             Afiyet Olsun.

7 Eylül 2011 Çarşamba

Yoğurtlu Yayla Çorbası

MALZEMELER:
  • 1.5 su bardağı pirinç
  • 2 lt su
  • 2 adet yumurta
  • 1.5 lt et suyu
  • 3 çorba kaşığı un
  • 1.5 su bardağı yoğurt
  • 100 gr tereyağı
  • Tuz
YAPILIŞI: Pirinçleri soğuk suda yıkayın. Tencereye koyup üzerine 2 lt suyu ilave edin kaynadıktan sonra 5 dk kadar pişirin. Bir başka kapta unu, yumurtayı, yoğurdu koyun ve karıştırın. Et suyunuda bunun üzerine ilave edin. Bu karışımı pirinçlerin üzerine dökün tuzu koyun ve bir taşım kaynatın. İsteğe göre yağda nane yada kırmızı pul biber yakın. Servise hazır.
                                                             Afiyet Olsun.

Yufkada Etli Pilav

MALZEMELER:
  • 1 adet yufka
  • 1 kase pirinç
  • 100 gr et
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet havuç
  • Karabiber
  • Tuz
YAPILIŞI: Bir tencerede yağda etleri kavurun. Kuru soğanı yemeklik doğrayıp ilave edin ve kavurmaya devam edin. Daha sonra küçük küçük doğradığınız havuçları da ekleyip pilava yetecek kadar suyu ilave edin. Kapağını kapatıp pişirmeye bırakın. Etler piştikten sonra yıkadığınız pirinci de ilave edin. Tuzunu ve karabiberini de ekledikten sonra suyunu sürekli kontrol ederek pişirmeye devam edin.
Bir kek kalıbını veya fırın tepsisini yağlayp yufkayı serin. Pilavı içine boşaltıp düzeltin. Kenarından sarkan yufkayı pilavın üzerine gelecek şekilde kapatın. 180 derecelik ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.Ters çevirerek ve dilimleyerek servis yapın.
                                                             Afiyet Olsun.

Bezelye Salatası

MALZEMELER:
  • 2 su bardağı pirinç
  • 400 gr taze iç bezelye
  • 1 Demet maydanoz
  • 1 Adet dolmalık biber
  • 2 Çorba kaşığı sirke
  • Zeytinyağı
  • Tuz
YAPILIŞI: Pirinci ayıklayıp güzelce yıkayın. Pirinç ve bezelyeyi ayrı kaplarda tuzlu su ile haşlayın. Soğuk suda yıkayıp süzdükten sonra salata servis tabağına koyun. Maydanoz ve biberi ince ince kıyın. Pirinç ve bezelyeye katıp karıştırın. Tuz, sirke ve zeytinyağını çırparak karıştırın ve salatanın üzerine gezdirerek dökün ve servis yapın.
                                                             Afiyet Olsun.

Beyaz Peynirli Makarna

MALZEMELER:
  • 1 paket makarna
  • 1 bardak ufalanmış beyaz peynir
  • Yarım demet maydanoz
  • 3 çorba kaşığı margarin
  • Karabiber
  • Tuz
YAPILIŞI: Makarnayı haşlayın. Pişen makarnayı süzgeçe alın üzerine soğuk su geçirin. Sonra yağı bir tencerede eritin. Üzerine makarnaları onun üzerine de beyaz peynir kıyılmış maydanoz ve karabiber serpip ısıtın karıştırıp servis yapın
                                                            Afiyet Olsun.

Bademli Tavuk

MALZEMELER:
  • yarım su bardağı badem (dövülmüş)
  • yarım su bardağı mısır gevreği (dövülmüş)
  • 400 gr tavuk göğüs eti
  • 1 çorba kaşığı maydanoz (kurutulmuş)
  • 2 diş sarımsak
  • 3 çorba kaşığı süt
  • tuz
YAPILIŞI: Tavuk göğüslerini parmak kalınlığında dilimleyin. Bir kapta badem, mısır gevreği, tuz ve dövülmüş sarımsağı karıştırın. Tavukları süte sonra da hazırladığımız karşımde yuvarlayın. yağlanmış fırın tepsisine koyup önceden ısıtılmış fırında pişirin.
                                                           Afiyet Olsun.

Bademli Mezgit Filetosu

MALZEMELER:
  • 1500 gr. Mezgit fileto
  • Yarım limon suyu
  • Tuz
  • Yarım çorba kaşığı karabiber
  • 5 su bardağı mısır unu
  • 5 çorba kaşığı İnce kıyılmış fesleğen
  • 175 gr. file badem Kızartmak için
  • Un
  • Yumurta (çırpılmış)
  • Sıvıyağ
  • Tartar Sos
  • 450 ml. mayonez
  • 1 çorba kaşığı ince kıyılmış maydanoz
  • Tarhun otu ve yeşil soğan karışımı
  • 2 adet ince kıyılmış soğan
YAPILIŞI: Balığı filetolarını yıkayıp bir kaba koyun. Üzerine limon suyu gezdirip, tuzlayın ve biberleyin. Serin bir yerde 30 dakika dinlendirin. Bir tabakta mısır ununun içerisine ince kıyılmış fesleğeni ve file bademi katıp karıştırın. Balık filetolarını tek tek alıp önce una sonra çırpılmış yumurtaya ve en son olarak da mısır unlu karışıma bulayın. Balıkları sıvı yağ ile derin yağda kızartın. Sosu hazırlamak için, mayonez içine ince kıyılmış maydanoz, tarhun otu, yeşil soğan karışımını ve soğanı katın. İyice karıştırın.
                                                             Afiyet Olsun.

Bademli Kek

MALZEMELER:
  • 8 adet yumurta
  • 1.5 bardak şeker
  • 2.5 bardak un
  • 1 limon (rendelenmiş kabuğu)
  • 1 paket vanilya
  • yarım bardak tuzsuz badem
YAPILIŞI: Yumurtaları bir kaba kırın. Birkaç kez çırpın. Sonra şekeri ilave ederek beyaz oluncaya kadar çırpın. Sonra bu karışıma un, limon kabuğu rendesi, vanilya ve dövülmüş bademleri ilave edin. Karıştırıp yağlanmış tepsiye dökün. Hafif ateşte 40 dk pişirin. Soğuduktan sonra dilimleyip servis yapın.
                                                            Afiyet Olsun.

Düğür Çorbası

MALZEMELER:
  • 1 su bardağı ince bulgur (düğür)
  • 1 çorba kaşık salça
  • 2 adet sivri biber
  • 1 adet soğan
  • 6 bardak et suyu
  • pul biber
  • tuz
 YAPILIŞI: 6 su bardak et suyu ile bir bardak ince bulguru beraber tencereye koyup ince bulgur pişene kadar kaynatın. Suyu azalırsa su ilave edebilirsiniz. Diğer tarafta yağı eritip ufak doğradığınız soğanı, yeşil biberi hafifçe kavurup, salça, pul biber ekleyip, kaynayan çorbaya ilave edin. İsteğe göre nane de ilave edebilirsiniz.Tuz ilave edip ateşten indirebilirsiniz..
                                                             Afiyet Olsun.

Düdüklü Tencerede Kakaolu Kek

MALZEMELER:
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • 1 çorba kaşığı pirinç unu
  • 1 çorba kaşığı kakao
  • 5 yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  •  Limon kabuğu rendesi
  • Yarım paket bitter çikolata
 YAPILIŞI: Düdüklü tencerenin içini margarin ile yağlayıp unlayın. Un, pirinç unu, kakao, kabartma tozu, tuzu karıştırıp eleyin. Yumurtalar, şeker, limon kabuğu rendesini bir kapta çırpıp iyice koyulaştırın. Un karışımını koyup hafifçe karıştırıp, düdüklü tencereye boşaltın. Kapağını kapatın ancak düdük açık kalsın. En kısık ateşte kapak açılmadan 45 dakika pişirin.
Ateşi kapattıktan sonra 5 dakika dinlendirip kapağını açın. Ters çevirerek servis tabağına alarak üzerine ben mari usulü ile erittiğiniz çikolatayı dökün. Soğuk servis yapın.
                                                             Afiyet Olsun.

Dönerli Lazanya

MALZEMELER:
  • 6 yaprak lazanya
  • 1 paket döner
  • 2 çorba kaşığı margarin
  • 250 gr kaşar peyniri
  • 1 çay kaşığı kırmızıbiber
 YAPILIŞI: Lazanyaları haşlayın. Yağlanmış fırın tepsisize koyun. Üzerine peynir ve yaprak döneri koyun. Ve en üste eritmiş margarini dökün. 20 dk kadar pişirin. Fırında çıkarınca üzerine kırmızı biber serpin.
                                                              Afiyet Olsun.

Düğmeli Kurabiye

MALZEMELER:
  • 180 gr tereyağı
  • Dörtte üç su bardağı toz şeker
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı vanilya
  • 2 su bardağı un + 1 paket kabartma tozu
  • 2 veya 3 yemek kaşığı çilek reçeli
  • 2 veya 3 yemek kaşığı kayısı reçeli
YAPILIŞI: Fırın tepsisine yağlı kâğıt serin. Tereyağı ve şekeri iyice iyice karıştırın. Yumurtayı ve vanilyayı ekleyip karıştırın. Unu ilave edip karıştırın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizle yuvarlayarak tepsiye dizin. Her bir kurabiyenin ortasına işaret parmağınızla bir miktar bastırın ve buralara istediğiniz reçelden koyun. Kurabiyeleri 15 dk kadar pişirin içlerini çekmeleri için fırın teline alın. Soğudktan sonra servis yapın.
                                                             Afiyet Olsun.

Döner Ekmeği

MALZEMELER:
1 kg un
2 çorba kaşığı toz maya
Su
Tuz
YAPILIŞI: Mayayı ılık suda 15 dk beklet. Sonra bir hamur yoğur. Hamuru yumaklar haline getir. 1-2 saat dinlendirin. Elinizle düzleyerek tepsiye koyun. 10 dk kadar daha dinlendirin. Isınmış fırına verin.
                                                                Afiyet Olsun.

Donat

MALZEMELER:
  • Yarım kg un
  • 1 adet yumurta
  • 1 çorba kaşığı şeker
  • 1.5 çay bardağı süt
  • 1 çorba kaşığı maya
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI: Derin bir kabın içine unu, sütü, mayayı, sıvı yağı,tuzu, yumurta ve şekeri koyup yoğurun. Yoğurduktan sonra 20 dk kadar dinlendirin. Sonra simit şekli verip yağda kızartın. Servis tabağına alıp üzerine erittiğiniz çikolataları sürüp pudra şekeri serperek servis yapın.
                                                             Afiyet Olsun.

Domatesli Ton Balığı

MALZEMELER:
  • 1 kutu konserve ton balığı
  • yarım su bardağı mayonez
  • 6 adet domates
  • 12 adet zeytin
  • yarım demet maydanoz
  • karabiber
  • tuz

YAPILIŞI: Domateslerin içini oyun üstünüde kapak gibi kesin. Ton balığını mayanozla karıştırıp domateslerin içini doldurun. Domateslerin üstüne zeytinyağı ve maydanoz koyarak servis yapabilirsiniz..                                       
                                                                Afiyet Olsun.

Domatesli Pirinç Pilavı

MALZEMELER:
  • 3 su bardağı pirinç
  • 2 su bardağı domates suyu veya iki adet domates
  • 3 çorba kaşığı tereyağı vaya margarin
  • Su
  • Karabiber
  • Tuz
YAPILIŞI: Pirinci yıkayıp süzün. Öte yandan bir tencereye tereyağını koyun. Yağ eriyip kızınca pirinci atıp 3 dk kavurun. Sonra arzu ederseniz domates suyunu yada et suyunu ve su koyun. Tuzu karabiberi koyup kapağını kapatın ve suyunu çektirin. Çok kısık ateşte dinlendirdikten sonra bir kaşık tereyağını da küçük bir sahanda kızdırıp üzerine dökün servis yapın.
                                                             Afiyet Olsun.

Domatesli Mantarlı Tart

MALZEMELER:
  • 10 adet mantar
  • 4 adet milföy
  • 1 çorba kaşığı margarin
  • 2 adet dilimlenmiş domates
  • 2 çorba kaşığı kaşar peynir rendesi
YAPILIŞI: Mantarları ince ince doğrayıp az yağla soteleyin. Milföy hamurlarının kenarlarını katlayın. İçine mantar döşeyin. İnce halkalar halinde kestiğimiz domateslerimilföy hamurlarının üstüne dizin. Son olarak rendelenmiş kaşar peynirini üzerine serpip 180 deredelik fırında milföyler pişene kadar fırınlayın.
                                                            Afiyet Olsun.

Domatesli Makarna

MALZEMELER:
  • 400 Gr spagetti makarna (çubuk)
  • 4 Diş sarmısak
  • 3 Çorba kaşığı margarin
  • 3 Adet domates
  • 2 Çorba kaşığı domates salçası
  • 1 Tatlı kaşığı un
YAPILIŞI: Domatesleri rendeleyin ve sarmısakları ezin. Bir tencerenin içinde yağı eritin. İçine sarmısak ve domatesleri ilave edin.
ve biraz tuz ilave edin. Biraz pişince domates salçasını ekleyin. Bir süre pişirdikten sonra içine biraz su içinde ezilmiş unu ilave edin. Spagettiyi tuzlu suda haşlayıp süzün. Süzgece koyup soğuk su ile bir kez yıkayıp süzün. Makarnanın üzerine döküp servis yapın.
                                                             Afiyet Olsun.

Domates Soslu Yoğurtlu Makarna

MALZEMELER:
  • 1 paket makarna
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 3 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
  • 4 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 6 adet domates
  • Karabiber
  • Tuz
YAPILIŞI: Bir tencerede tuzlu su ile makarnayı haşlayın. Haşlama suyundan 2 bardak ayırın. Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayın. Sarımsakları ayıklayın. Sarımsak, domates, sıvı yağ, yoğurt tuz, karabiber ve makarna suyunu mutfak robotunda püre haline getirin. Bu püreyi bir tencereye alın ve kaynatın. Kaynadıktan sonra makarnayla karıştırın. Üzerine kıyılmış maydanozu serpip servis yapabilirsiniz.
                                                             Afiyet Olsun.

Domates Pilakisi

MALZEMELER:
  • 5 adet domatesYAPILIŞI: Kızgın yağda ince ve halka halka kestiğiniz soğanları kızartın. Bir tepsiye bir kısmını dizin. Üzerine kabukları soyulmuş ve halka halka doğranmış domatesleri dizin. Kalan soğanları da domateslerin üzerine dizin. Bir domatesin suyunu çıkarın limon suyu ve tuzla karıştırıp tepsinin üzerinde gezdirin. Orta ateşte pişirin..
  • 5 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
                                                            Afiyet Olsun.

Diyet Kurabiye

MALZEMELER:
  • 2 su bardağı saf kepek
  • 1 su bardağı beyaz un
  • 1 adet yumurta
  • 3 çorba kaşığı bal
  • 1 tatlı kaşığı rendelenmiş limon
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 paket kabartma tozu
YAPILIŞI: Tüm mazlemeyi derin bir kapta karıştırıp yoğurun.Hamur toparlamadıysa 1-2 kaşık su ekleyebilirsiniz. Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar koparın. Elinizin içinde yuvarlayıp yağlanmış tepisye yerleştirin. 180 derecelik fırında 20 dakika kadar pişirin.
                                                              Afiyet Olsun.

Ekmek Makarnası

MALZEMELER:
  • 1 tane bayat ekmek veya pide
  • 1 su bardağı çökelek peyniri
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 3 su bardağı su
YAPILIŞI: Ekmekleri ince dilimler halinde kesin. Yağsız tavada arkalı önlü kızartın. 1 çorba kaşığı tereyağını tavada eritin. Eridikten sonra 3 su bardağı suyu ekleyin. Su biraz ısındıktan sonra tavayı ateşin üzerinden alın. Kızarmış ekmek dilimlerini bu tereyağlı suya batırıp, çıkarın. Ekmekleri tavaya dizin. Üzerine çökelek peyniri serpin. Erittiğiniz 1 çorba kaşığı tereyağından bir miktar dökün. Tavayı kısık ateşin üzerine oturtun. Sırayla dizdiğiniz ekmek dilimlerini arkalı önlü kızartın. Üzerine rendelenmiş peynir serptikten sonra servis yapın.
                                                             Afiyet Olsun.

Ekler Pasta 2

MALZEMELER:
Hamuru İçin:
  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı + 2 yemek kaşığı un
  • 125 gr margarin
  • 4 yumurta
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • Yarım çay kaşığı tuz
Kreması İçin:
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı un
  • 50 gr margarin
  • 2 buçuk bardak süt
  • 1 paket vanilya
  • 2 kaşık kakao
Üzeri İçin:
  • 1 yemek kaşığı margarin
  • 1 paket bitter çikolata
YAPILIŞI: Önce bir kenarda kremayı hazırlayıp dinlendirin. Hamuru hazırlanışında suyu, tuzu, şekeri bir tencerede kaynatın ve unu ekleyerek hamur haline getirin. Piştikten sonra bir kaba alıp soğumasını bekleyin. Ilınan hamurumuza yumurtaları tek tek yedirin. Elinizle istediğiniz bir şekilde şekil verin. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip, önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında pembeleşene kadar pişirin.
Pişen hamurların karınlarını ortadan kesin ve içine soğuyan kremadan sürün. Daha sonra erittiğiniz çikolataya batırıp servis tabağına alın. İsteğe göre üzerine yeşil fıstık serpip servis yapılabilir.
                                                             Afiyet Olsun.

Dereotlu Pilav

MALZEMELER:
  • 2 su bardağı bezelye
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 adet havuç
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 demet dereotu
  • sıvı yağ
  • karabiber
YAPILIŞI: Küçük bir şekilde kestiğimiz havuç ve soğanları yağda kavurun. Yıkadığımız pirinçleri de ilave edip birkaç kez karıştırıp pişirin. Bezelye, kıyılmış dereotu ve karabiberini katıp dinlendirin.
                                                            Afiyet Olsun.

Dalyan Köfte

MALZEMELER:
  • 1 kg köftelik kıyma
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 3 adet yumurta
  • Yarım bayat ekmek içi
  • Karabiber
  • Tuz
İçine Koymak İçin;
  • 1 orta boy havuç
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı bezelye
Sosu İçin;
  • 1/4 paket margarin
  • 1.5 çorba kaşığı margarin
  • 6 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 litre su
YAPILIŞI: Rendelenmiş kuru soğanı 3 yumurtayı bayat ekmeği tuz ve karabiberini kıymaya koyup yoğurun ve ikiye bölüm buzdolabına koyun. Havuç ve yumurtayı ayrı ayrı haşlayalım haşlandıktan sonra dörde bölelim. Havucuda uzunlamasına keselim. Kıymanın bir parçasını çıkarıp tezgahın üzerine kare bir şekilde açın. Kestiğini havucu yumurtayı ve 1 çay bardağı bezelyeyi uzunlamasına ortasına dizin. Kıymayı rulo haline getirin ve yağlanmış fırın tepsisine koyun. Geri kalan diğer kıymayıda artan malzemeleri aynı şekilde yuvarlayı tepsiye koyalım. Önce den ısıtılmış fırında köfteler kızarana kadar pişirelim. Diğer bir taraftan yağı eritin içinde salçayı kavurup yeterince tuz ve karabiber ilave edip suyunu koyun. Kızarmış köfteleri bir parmak kalınlığında keselim tepsiye düzelim. Salça sosunuda üzerine dökerek bir taşım kaynatın. Yemeğiniz servise hazır.
                                                              Afiyet Olsun.

Zeytin Yağlı Kereviz Dolması

MALZEMELER:
  • 3 adet kereviz
  • 2 adet havuç
  • 100 gram bezelye
  • 1,5 limonun suyu
  • 6 adet arpacık soğan
  • 6 adet kesme şeker
  • Yeterince tuz
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
YAPILIŞI: Kerevizler ayıklayın, yıkayn, kabukları soyulduktan sonra ortadan ikiye bölünün ve 1 limonu kullanarak yaptığımız limonlu suya yatırın. Diğer taraftan temizlenmiş yıkanmış havuçları tavla zarı büyüklüğünde küp küp kesin, bezelye de ilave edilerek limonlu sudan çıkarılmış ve altı düz bir tencereye yerleştirilmiş kerevizlerin içlerine doldurulun. Artan malzeme tencerenin etrafına serpiştirilin. Her bir kerevizin üzerine 1 kesme şeker konuyun. Yarım limon suyu ile zeytinyağı çırpılır ve kerevizlerin üzerine dökülün. Ayrıca 1,5 çay bardağı daha su ilave edilin. Tuzunu ekleyin. Kapağı hiç açılmadan 25-30 dakika orta ateşte pişirilin. Ilındıkta sonra servis yapılın.
                                                             Afiyet Olsun.

Zeytinli Börek

MALZEMELER:
Hamuru için:
  • 500 gr un
  • 25 gr maya
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz şeker
İç malzemesi:
  • 250 gr yeşil zeytin
  • 100 gr kıyma
  • 1 paket margarin
  • 3 adet taze soğan
  • 2 adet taze sarımsak
  • Yarım bağ maydanoz
  • 50 gr ceviz içi
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI: Zeytinleri ikiye bölüp ceviz, maydanoz, soğan ve sarımsağı ince ince doğrayın.Kıymayı bir tencereye alıp yağla birlikte kavurun. Böldüğünüz zeytinleri atıp kavurmaya devam edin. Daha sonra soğan, sarımsak, ceviz içi, maydanoz, tuz ve karabiber ekleyerek bir harç harç hazırlayın.
Hamuru için: Hamur için gereken tüm malzemeyi katıp bir hamur elde edin.Küçük küçük bezeler yapıp kahve fincanı genişliğinde oklavayla açın. İçine harçtan koyup hamurun ağzını kapatın. 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar fırınlayın.
                                                             Afiyet Olsun.

Zeytinli Dilimler

MALZEMELER:
  • 300 gr çekirdeksiz siyah zeytinYAPILIŞI: Bir kapta yumurtaları iyice çırpın ve diğer kalan malzemelerin hepsini ekleyin. Fırın tepsisine dökün ve fırınlayın. Piştikten sonra kare dilimler keserek servis yapın.
  • 2 adet soğan (rendelenmiş)
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çorba kaşığı nane
                                                             Afiyet Olsun.

Zeytinli Kek

MALZEMELER:
  • 100 gr zeytin
  • 4 adet yumurta
  • 2 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 su bardağı un
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI: Yumurtayı br kapta iyice çırpın. Yağ, tuz, yoğurt, naneyi koyup tekrar karıştırın. Zeytinlerin çekirdeklerini çıkrığ küçük küçük kesin. Unu zeytinleri ve kabartma tozunu da katarak karıştırın. Ve yağlanmış kek kalıbınıza dökün. Orta ateşte fırınlayın.
                                                              Afiyet Olsun.

Zeytinli Makarna

MALZEMELER:
  • 1 paket makarnaYAPILIŞI: Makarnaları tuzlu suda haşlayın. Zeytinlerin çekirdeklerini çıkartıp dilimleyin. Maydanozları kıyın. Tencerede 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 paket krema, maydanoz ve zeytinleri 1 tutam tuz ve karabiber ekleyerek pişirin. Üzerine makarnayı ekleyin ve ısıtarak servis yapın.
  • 25 tane siyah zeytin
  • 1 paket krema
  • Zeytinyağı
  • Kaşar peyniri
  • Maydanoz
                                                            Afiyet Olsun.

Zeytinyağlı Domates Dolması

MALZEMELER:
  • 12 adet orta boy domates
  • 1 su bardağı pirinç
  • 4 adet kuru soğan
  • 2 adet kesme şeker
  • 1 çay kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 2 yemek kaşığı kıyılmış dereotu
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
YAPILIŞI: Önce kuru soğanı incecik kıyıp, 1 yemek kaşığı zeytinyağıyla orta ateşte sarartın ve ocaktan alın. Üzerine 10 dakika kadar ılık suda beklettiğiniz ve süzdüğünüz pirinci ekleyin. Tuz, kesme şeker, kalan zeytinyağı, ince kıyılmış dereotu ve yıkayıp, saplarını ayıkladığınız kuş üzümlerini de karıştırın. Dolma harcınız hazır. Domateslerin sert olmasına dikkat edin. İyice yıkayıp, üstten kapaklarını kesin. İçini oyup, suyunu akıtın. Dolma harcını domateslere paylaştırıp, dolmaları tencereye dizin. Domates kapaklarını kapatıp, 2 su bardağı sıcak su koyun. Kısık ateşte 30 dakika tencerenin kapağını açmadan pişirin. Dolmanın parlak olmasını istiyorsanız kapağı kapalı soğutun.
                                                             Afiyet Olsun.

Zeytinyağlı Enginar

MALZEMELER:
  • 6 adet enginar
  • 1 çay bardağı bezelye
  • 1 limon suyu
  • 1 büyük patates
  • 2 adet havuç
  • 1 büyük çay bardağından 1 parmak az zeytinyağı
  • yarım çay bardağı su
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
 YAPILIŞI: Tencerenin en altına enginarları dizin. Patates, havuç ve bezelyeyi üstüne serpin ve diğer malzemeleri ekleyin. Kapağını kapatıp pişirin. Birkaç dk dinlendirin. Sıcak servis yapın.
                                                                  Afiyet Olsun.

Zeytinyağlı Pırasa

MALZEMELER:
  • 1 kg pırasa
  • 3 çeyrek çay bardak zeytinyağı
  • 2 adet havuç
  • Yarım fincan pirinç
  • 1 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Arzuya göre yarım çorba kaşığı salça
  • Yarım fincan limon suyu
  • Tuz
 YAPILIŞI: Sıvı yağı tencerede kızdırın. Küçük küçük doğranmış havuçları atıp birkaç dk. kavurun. Doğranmış pırasaları tencereye atın. Limon suyunuda katarak pırasalar diriliğini kaybedinceye kadar kavurun. Sonra bir bardak su, pirinç ve şekeri ilave edin. Arzu ederseniz salçayı sulandırarak ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın ve pişirin. Lezzetini bulması için 8-10 dk bekledikten sonra servis yapın.
                                                            Afiyet Olsun.

Zeytinyağlı Portakallı Kereviz

MALZEMELER:
  • 3 adet kereviz
  • 1 adet portakal
  • 2 adet havuç
  • 1 adet soğan
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • tuz
YAPILIŞI: Soğanı yarım ay şeklinde doğrayın. Havuçları halka halka kesin ve zeytinyağında soğanlarla birlikte kavurun.
Havuç ve soğanlar yumuşayınca,halka halka doğranmış kerevizleri üzerine döşeyin. Portakalın kabuğunu rendeleyin ve yarım fincan kadar suyunu yemeğe dökün. Rende kabuklarını da yemeğe ilave edin. 1 çay bardağı su, şeker, tuz ve limon suyunu da koyarak hafif ateşte kerevizler yumuşayıncaya kadar pişirin. Üzerine ince kıyılmış maydanoz serpip, soğuk olarak servis yapın.
                                                             Afiyet Olsun.

Zeytinyağlı Taze Bakla

MALZEMELER:
  • 1 kg taze bakla
  • 3 çeyrek çay bardağı zeytinyağı
  • 1 demet dereotu
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • Yarım limon suyu
  • 2 su bardağı su
  • 5 diş sarımsak
  • 250 gr yoğurt
 YAPILIŞI: Tencerede yağı kızdırın. Küçük doğranmış soğanı koyup pembeleştirin. Birkaç tutam kıyılmış dereotu atıp karıştırın. Sonra temizlenmiş baklaları tencereye muntazam bir şekilde dizin. Sonra tuzunu, şekerini, limon suyunu ekleyip, tencereyi birkaç kez silkeleyin. Ardından sıcak suyu ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın baklalar yumuşayıncaya kadar orta ateşte pişirin. Soğuduktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurdu ve onun üzerinede dereotunu serperek servis yapın.
                                                              Afiyet Olsun.

Zeytinyağlı Yoğurtlu Patates

MALZEMELER:
  • 7 adet patates
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 200 gr yoğurt
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • kırmızı biber
  • nane
  • tuz
YAPILIŞI: Patatesleri haşlayın. Piştikten sonra dilimleyp tabağa alıp üerine tuz serpin. Sarımsaklı yoğurdu üzerlerinde gezdirin. Bir tavada zeytinyağını salçayı eritip naneyi de ekleyip karıştırın ve yoğurdun üzerine gezdirin.
                                                               Afiyet Olsun.

Vişneli Tiramisu

MALZEMELER:
  • 1/4 su bardağı şeker
  • 10 adet bisküvi
  • 2 paket lbne peyniri
  • 1 su bardağı vişne
  • 1 su bardağı vişne suyu 
YAPILIŞI: Krema için labne peyniri ve tozşekeri bir kabın içinde iyice çırpın. Bisküvileri meyve suyu ile ıslatın. Yarısını 20 cm çapında bir kalıbın dibine sıralayın. Kremanın yarısını bisküvilerin üzerine sıvayın. Kalan bisküvilerini kremanın üzerine dizin. Artan kremayı da en üste boşaltıp düzeltin. Buzdolabında birkaç saat bekletin. Vişne taneleri ile süsleyip servis yapın.
                                                            Afiyet Olsun.

Vişneli Muffinler

MALZEMELER:
  • 3 adet yumurta,
  • 70 gr şeker,
  • 500 gr süzme yoğurt,
  • 2 çay kaşığı limon kabuğu rendesi,
  • 10 ml. limon suyu,
  • 40 gr vanilyalı puding,
  • 1/2 paket çubuk vanilya,
  • 120 gr dondurulmuş veya taze vişne,
  • 20 gr pudra şekeri,
  • tuz.
YAPILIŞI: Yumurtaların akını bir miktar tuz ile birlikte sertleşinceye kadar çırpın, sarılarını ise köpürene dek şekerle birlikte hızlıca karıştırın. Süzme yoğurt, limon suyu, limon kabuğu rendesi, un, 30 gr, puding ve vanilyayı yumurta sarılarına katarak karıştırın. Yumurta beyazlarınıda yavaşça karıştırarak diğer karışıma ekleyin. 12 li bir muffin tepsisine kağıt kalıp yerleştirerek yaptığınız karışmı kalıpların içine boşaltın. Vişneleri geriye kalan puding tozu ile karıştırarak karışımın üzerine yerleştirin. Daha sonra 180 derecede ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin ve soğuduktan sonra üzerlerine pudra şekeri serpin.
                                                             Afiyet Olsun.

Üzümlü Pilav

MALZEMELER:
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1.5 bardak su
  • 1.5 bardak süt
  • 3 çorba kaşığı şeker
  • 250 gr margarin
  • 2 adet yumurta
  • 1 bardak kuru üzüm
  • 2 kaşık margarin
  • tuz
YAPILIŞI: Pirinç,su, süt, şeker, tuz ve margarin suyu bitene kadar ocakta pişirin. Yumurtaları çırparak pirinçlere ilave edin ve fırında yarım saat kadar pişirin. Sıcak suda beklettiğimiz üzümleri margarinde kavurun ve pilavın üzerine ilave ederek servis yapın.
                                                             Afiyet Olsun.

Üzümlü Kurabiye

MALZEMELER:
  • 2 su bardağı un
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı eritilmiş ve ılıtılmış margarin
  • 2 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı ılık su
YAPILIŞI:Bir kaba kuru üzüm, 1 adet yumurta, 1 paket vanilya, 1 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı eritilmiş ve ılıtılmış margarini ve 2 su bardağı unu karıştıralım. 2 yemek kaşığı kuru mayayı ılık suyla eritip, malzemeleri ilave edelim. Malzemeleri kulak memesi yumuşaklığında hamur kıvamına gelinceye kadar iyice yoğuralım. Daha sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlak olarak şekillendirelim. İçi yağlanmış fırın tepsisine dizelim. 10 dakika önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında 30 dakika kadar pişirelim. Fırından aldıktan hemen sonra üzerine pudra şekerini serperek servis yapalım.
                                                             Afiyet Olsun.

Üzümlü Kek

MALZEMELER:
  • 3 fincan toz şeker
  • 3 çorba kaşığı yoğurt
  • 3 adet yumurta
  • 1 çorba kaşığı kakao
  • 3 kahve fincanı un
  • 3 kahve fincanı mısır unu
  • 100 gr margarin
  • 3 çorba kaşığı çekirdeksiz kuru üzüm
  • 1 Paket kabartma tozu
YAPILIŞI: Yumurta ve tozşekeri mikserle çırpın. Yoğurt, margarin, kakao, kabartma tozu, un, mısır ununu da ilave edip karıştırın. Yağlanmış tepsiye dökün. Kuru üzümü de üzerine serpin. Fırınlayın.
                                                            Afiyet Olsun.

Üç Renk Pilav

MALZEMELER:
  • 6 bardak pirinç
  • 4 çorba kaşığı tereyağı
  • 2 adet domates
  • 1 demet maydanoz
  • 1 demet dereotu
  • 5 bardak et suyu
  • Karabiber
  • Tuz
YAPILIŞI: Bu pilav üç tencere de domatesli, tereyağlı sade ve yeşil renk alması için maydanozlu, dereotlu pişirilir. Sonra üç ayrı kalıba konup üst üste pasta gibi çıkarılır. Her pilav için iki bardak pirinç ve üstünü örtecek kadar et suyu kullanılmalıdır. Her tencere pilav için bir kaşık tereyağı ve hepsi kat kat dizdikten sonra da bir kaşık yağı eritip üstüne dökülmelidir.
                                                              Afiyet Olsun.

Reçelli Kurabiye

MALZEMELER:
  • Oda sıcaklığında yumuşamış 1 paket margarin
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 4.5 su bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • Reçel
YAPILIŞI: Reçel dışındaki malzemelerin hepsini bir kapta karıştırın. Hamuru bir oklava yardımı ile yarım cm kalınlığında açın. Bardakla hamuru kesin. Kesitiğiniz yuvarlak hamurların ortasını şişe kapağı ile delikler açın. Pişirdikten sonra içlerine reçel koyarak servis yapın.
                                                             Afiyet Olsun.

Çatlak Kurabiye

MALZEMELER:
  • Yarım su bardağı çiçek yağı
  • Yarım paket margarin
  • 2 yumurta
  • 1 bardak şeker
  • Yarım kilo un
  • Kabartma tozu
  • Üzerine için yumurta sarısı
YAPILIŞI: Kurabiye için gerekli tüm malzemeleri bir kaba koyup yoğurun. Cevizden biraz daha büyük parçalar hamurdan koparın. Yuvarlanarak tepsiye dizilir. Yumurta sarısı sürülüp 170 derecede pişirilir.
                                                             Afiyet Olsun.

Çatal Kurabiye

MALZEMELER:
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 200 gr margarin (yumuşamış)
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Çörek otu
YAPILIŞI: Tüm malzeme ile yumuşak bir hamur elde edin.İstenilen şekli verip üzerine yumurta sarısı sürün. Son olarak çörek otu serperek önceden ısıtılmış fırında pişirin.
                                                              Afiyet Olsun.

Çatal

MALZEMELER:
  • 100 gr yumuşamış margarin
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 1 çorba kaşığı şeker
  • 1 kabatma tozu
  • Aldığı kadar un
YAPILIŞI: Unun ortasını açıp margarin, sıvıyağ, yoğurt, mahlep, kabartma tozunu ekleyin ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Hamuru 1-2 saat dinlendirin.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Unlanmış zeminde yuvarlayarak uzun çubuk şekli verin. Uçlarını çatal şeklinde kıvırın. Yağlanmış tepsiye dizip üzerlerine yumurta sarısı sürün ve çörek otu serpin.
Önceden orta ısıya ayarlanmış fırında 30-35 dakika pişirin. Ilık olarak servis yapın.
                                                             Afiyet Olsun.

Ayvalı Kek

MALZEMELER:
  • 2.5 Su Bardağı Un
  • 1.5 Su Bardağı Tozşeker
  • 1 Su Bardağı Ayva Reçeli
  • 100 gr Margarin
  • 1 Kabartma Tozu
  • 1 Yumurta
  • 1 Yemek Kaşığı Kuşüzümü
  • 2 Tatlı Kaşığı Pudra Şekeri
  • 1 Çay Kaşığı Yenibahar ve Tarçın Karışımı
  • 1 Su Bardağı Süt
YAPILIŞI: Şeker, süt ve reçeli derin bir kapta çırpın. Şeker eriyince yumurta, kabartma tozu, tarçın-yenibahar karışımı, kuş üzümü ve unu eleyin. Hamuru iyice karıştırıp margarinle yağlanmış kek kalıbına dökün. Kalan margarini hamurun üzerine parça parça keserek ilave edin. Önceden 180 derece ısıtılmış fırında 45 dakika pişirin. Soğuduktan sonra kekin üzerine pudra şekeri serpip servis yapın.
                                                             Afiyet Olsun.

Ayva Tatlısı

MALZEMELER:
  • 1.5 kg ayva
  • 1.5 kg şeker
  • 5 adet elma
  • 1 lt su(4 su bardağı)
  • 4 adet karanfil
  • Ayvaların çekirdeği
YAPILIŞI: Tencereye şekeri, suyu, karanfili ve ayva çekirdeklerini koyup kaynatın. Ayvaları 3 yada 4 dilime bölün kabuklarını soyun ayvaların ortasını bıçak yardımıyla oyun ve bunları kaynatın. Kalan ayva ve elmaları rendeleyin. Kaynayan şurubun içine rendelediğiniz ayvaları ve elmaları atın ve 10 dk kadar pişirin. Ayvaların ortasına kaşıkla iç malzemeyi doldurun. 10 dk orta ateşteki fırında pişirin. Soğuduktan sonra servis yapın.
                                                            Afiyet Olsun.

Ay Çöreği

MALZEMELER:
  • 3 adet patates (haşlanmış)
  • 1 su bardağı erimiş margarin
  • 3,5 su bardağı un
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • kaşar peyniri (rendelenmiş)
  • 1 paket kabartma tozu
içi için,
  • sucuk (300 gr)
  • 1 adet domates
  • 1 adet biber
YAPILIŞI: Patatesleri haşlayın ve rendeleyin. Un, 1 su bardağı erimiş margarin, yumurta, 1 paket kabartma tozu, 1 tatlı kaşığı tuzu karıştırın. İç malzem için sucukları kendi yağında kavurun. Küçük küçük doğranmış domatesleri ve biberleri kavurun. Hamurdan küçük parçalar ayırın. Yuvarlak açtığınız hamurların içine sucuk harcını koyun ve hamuru rulo şekli yapın ve ay şekli verin. Üzerine yumurta sarısını sürün. Rendelenmiş kaşar peyniri üzerine serpip orta ateşte pişirin.
                                                            Afiyet Olsun.

Avunya Mantısı

MALZEMELER:
  • Yarım kg erişte
  • 1 kase nohut
  • 250 gr kuşbaşı et
  • 1 adet domates
  • 1 adet soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 2 çorba kaşığı margarin
  • Kırmızı biber
  • Karabiber
  • Tuz
YAPILIŞI: Erişteyi tuzlu suda haşlayıp yağlanmış fırın tepsisine yayıp 10 dk kadar fırınlayın. Tavada bir çorba kaşığı margarin eritip küçük küçük doğranmış soğanları ve eti ilave edin. Domatesleri küp küp doğrayın onları ve de haşlanmış nohutlarıda ekleyin. Tuzunu ve biberini de atın. Fırından çıkardığınız eriştenin üzerine bu karışımı dökün. Üzerine sarımsaklı yoğurdu döküp kalan yağda kırmızı biberi yakın ve mantının üzerine dökerek servis yapın.
                                                              Afiyet Olsun.

Aşure

MALZEMELER:
2 su bardağı Buğday
1 su bardağı Nohut
1 su bardağı Kurufasulye
1 su bardağı kuru Üzüm
1 su bardağı İncir
1 su bardağı kuru Kayısı
1/2 su bardağı fıstık
4 su bardağı Şeker
1 yemek kaşığı karanfil
10 - 15 su bardağı Su

Süsleme için:
1 su bardağı kuş üzümü
Çekilmiş ceviz içi
Antep fıstığı
Tarçın
Nar taneleri
YAPILIŞI: Buğday, fasulye, nohut ve üzümü yıkayıp ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün buğdayı süzüp büyük bir çelik tencereye alın. 15 su bardağı su ekleyip kaynatın. Üzerinde biriken köpüğü bir kevgirle alıp tencerenin kapağını kapatın ve 30 dakika kaynatın. Fasulye ve nohutu süzüp ayrı kaplarda haşlayın.

Buğday taneleri iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 4.5 saat kısık ateşte arasıra karıştırarak pişirin. Buğdayın suyu un çorbası kıvamına gelmek üzereyken nohut ve kuru fasulyeyi ekleyin. İyice kaynatın. Ardından sırasıyla fıstık, kuru üzüm, karanfil ve dörde bölünmüş kuru kayısıyı ilave edip karıştırın. Birkaç taşım kaynatın. Son olarak şekeri ekleyip 5-10 dakika kaynattıktan sonra incirleri katın ve bir taşım kaynatıp, ateşten alın.

Aşure piştikten sonra sıcakken kaselere boşaltın. Soğuyunca üzerini ceviz içi, Antep fıstığı, kuş üzümü, tarçın ve nar taneleri ile süsleyerek servis yapın. İsteğe bağlı olarak gülsuyu da serpebilirsiniz.
                                                            Afiyet Olsun.

6 Eylül 2011 Salı

Ashak

MALZEMELER:
  • 250 gr un
  • yarım su bardağı zeytinyağı
  • yarım su bardağı ılık su
  • 1 demet kuşkonmaz
  • 1 adet enginar konservesi
  • parmesan peyniri rendesi
  • karabiber
  • tuz
YAPILIŞI: Unun ortasına yağı, tuzu ve suyu koyun ve yoğurun. Yarım saat dinlendirin. Kuşkonmazları temizleyip 2 dk kadar haşlayın. Tavaya zeytinyağını koyun ve doğranmış kuşkonmazları, enginarları koyup kavurun. tuz ve karabiberini de ekleyip soğumaya bırakın. Hamuru üçe ayırın. Herbirini ince dikdörtgen şeklinde açın. Zeytinyağıyla yağlayıp hazırladığımız içten koyun. Üzerine peynir serpip Rulo şeklinde katlayıp üzerini yağlayın. Önceden ısıtılmış fırında pişirin.
                                                             Afiyet Olsun.

Armutlu Tart

MALZEMELER:
  • 250 gr milföy hamuru
  • 750 gr armut
  • Yarım su bardağı şeker
  • 50 gr margarin
  • 2 çorba kaşığı badem (dilimlenmiş)
  • Pudra şekeri
YAPILIŞI: Armutları soyup çekirdeklerini çıkarttıktan sonra dilimleyin. Kalıbınızı ateşe koyup margarini eritip şekeri ilave edin. Karamelize olduktan sonra bademleri ilave edin. Armutları çiçek şeklinde dizin ve hafif bir şekilde kızarmasını sağlayın. Kalıbı ateşten alıp hamuru üst üste koyun ve daire biçiminde açın. Armutların üzerine hamur örtüp çatal batırıp delikler açın. 200 derecelk fırında yarım saat kadar pişirin. Piştikten sonra kalıbı ters çevirip tartı pudra şekeri ile süsleyin.
                                                            Afiyet Olsun.