Yemek Tarifleri Sitemize Hos Geldiniz.....







Sitemize Hoşgeldiniz.Sizlere Yardımcı Olabilmek Dileğiyle ....















6 Ağustos 2011 Cumartesi

PATATES PÜRESİ

    MALZEMELER:

  •  6-7 tane patates
  •  1 kaşık tereyağ
  •  1 bardak süt
  •  Tuz
       YAPILIŞI:

  Patatesler yıkanıp haşlanır. Sıcakken soyulup püre makinesinden geçirilir veya rendelenir.

  Yağ, süt ve tuz konup ateşte yağ eriyinceye kadar karıştırılır.

ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ

MALZEMELER:

  •    1 kg kereviz
  •   1 havuç
  •   1 patates
  •   Yarım bardak iç bezelye (konserve).
  •   1- 2 avuç arpacık soğan
  •   Yarım bardak zeytinyağı
  •   Yarım demet maydanoz ve dereotu
  •   1 çay kaşığı şeker
  •   limon
  •   Tuz
YAPILIŞI:

   Kereviz talaş kalmayacak şekilde soyulur. Ortadan
ikiye ayrılır. Kesilen yüzleri biraz oyularak çukurlaştırılır. Tepsiye, çukur yerleri üste gelecek şekilde konur.

  Soyulup küçük küçük doğranmış havuç, patates ve arpacık soğan zeytinyağda hafif kavrulur.

  Bezelye, şeker tuz, maydanoz, dereotu konup karıştırılır.

  Bu harç kerevizlerin içine doldurulur. Artan kenarlara serpilir.

  İki bardak su ilave edilip orta ateşte pişirilir.

  Ateşten almadan 5 dakika evvel limon sıkılır.
 
 

PATLICAN KARNIYARIK


MALZEMELER:
  •   6 küçük patlıcan
  •   250 gr. dana kıyma
  •   2 soğan
  •   2- 3 domates
  •   2- 3 sivri biber
  •   Yarım demet maydanoz 
  •   3- 4 kaşık yağ
  •   Tuz ve karabiber
YAPILIŞI:

  Patlıcanların baş kısımları kesilip alaca soyulur.Tuzlu suda yarım saat bekletilir. Yıkanıp kurulanır.

  Yağda çevirerek kızartılır. Tepsiye yerleştirilip boydan boya,
bıçak alta geçmeyecek şekilde kesilir.

  İnce doğranmış soğan, biber, kıyma yağ ile kavrulur. Soyulup doğranmış domates ile de biraz çevrilir. Tuz, karabiber, kıyılmış maydanoz ilave edilir.

  Patlıcanların içine doldurulur. Üzerlerine domates dilimleri yerleştirilir.

  Az su ilavesi ile yavaş yavaş pişirilir.

  Not: Patlıcanlar enine doğranıp kızartıldıktan sonra üzerine aynı harç konup pişirilirse patlıcan oturma olur.


İMAM BAYILDI

MALZEMELER:  YAPILIŞI:
  •   8 küçük patlıcan veya kabak
  •   4- 5 soğan
  •   7- 8 diş sarımsak
  •   1 demet maydanoz 
  •   1- 2 dal nane
  •   2- 3 domates
  •   2- 3 sivri biber
  •   1 su bardağı zeytinyağ 
  •   1- 2 kahve kaşığı şeker  
  •   Tuz, karabiber

YAPILIŞI:


Patlıcanların baş kısımları kesilip alaca soyulur.Tuzlu suda yarım saat bekletilir. Yıkanıp kurulanır. (Kabaklar kazınıp baş ve uç kısımlar kesilir.)

Zeytinyağda hafif pembe kızartılır. Tepsiye dizilir.

Üzerleri boydan boya bıçak alta geçmeyecek şekilde kesilir.

Yarım halka şeklinde doğranmış soğan, sivri biber, sarımsak,
zeytinyağda kavrulur. Soyulup doğranmış domates konup karıştırılır. Kıyılmış maydanoz, nane, tuz, karabiber ve şeker ilave edilir.

Kızartılan sebzenin içinde doldurulur.

Az su ilavesi ile yavaş yavaş pişirilir.

HÜNKAR BEĞENDİ

MALZEMELER:


PATLICAN PÜRESİ İÇİN:
     
  -6 patlıcan

  -1 kaşık un
     
  -1 kaşık yağ

  -2 kaşık kaşar peyniri rendesi
     
  -1 su bardağı süt

  -1 avuç maydanoz
     
  -Tuz, karabiber

  KEBAP İÇİN:

  -1 kg. kuşbaşı et (koyun veya dana)

  -2 soğan

  -2- 3 domates

  -2 kaşık yağ

  -Tuz, karabiber

YAPILIŞI:

İnce doğranmış soğan ve et, yağ ile kavrulur.
     
 Soyulmuş ve doğranmış domates konup karıştırılır.

 Su (2- 3 bardak) ilave edilerek etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tuz ve karabiber atılır.

 Etin suyu 1- 1,5 kepçe kadar olmalıdır.
     
 Patlıcanlar ucundan başlayarak ocakta çevire çevire közlenir.
     
Kabukları soyulup incecik kıyılır.

 Yağ ile un hafif pembe kavrulur. Patlıcanlar, rende kaşar, süt konup karıştırarak pişirilir. Tuz atılır.

  Püre ile kebap servis tabağına isteğe göre yerleştirilip maydanoz yaprakları ile süslenir.

5 Ağustos 2011 Cuma

Patates Çorbası

Malzemeler:
  • 6 küçük boy patates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 6 su bardağı su
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 4 yemek kaşığı margarin
  • 1 yemek kaşığı nane
  • 1/2 tatlı kaşığı kırmızı biber


Yapılışı :

Patatesleri yıka, kaynar suya koyarak haşla, soy, rendele. Salça, su ve tuzu tencereye koy, kaynat. Kaynayan karışımdan patates rendesine birkaç kaşık ekleyerek sulandır. Patatesi salçalı karışıma kat, kaynayana değin karıştır, 5 dakika pişir. Yağı tavada erit, nane ve kırmızı biberi ekle, bir iki kez karıştır, ocaktan al, çorbanın üzerine gezdir.

Çilekli Yaz Pastasi

Malzemeler:
  • 2 yumurta seker vanilya kabartma tozu
  • 1 çay bardagi toz
  • 50 g margarin
  • 1 paket
  • 1,5 çay bardagi un
  • 1 paket
Çilekli krema:
  • 300 g çilek,
  • Yarim çay bardagi pudra sekeri,
  • 1 paket Limon Aromali Jöle,
  • 5 çay bardagi su,
  • 1 paket krem santi,
  • 1 su bardagi soguk süt
Beyaz krema:
  • 1 paket krem santi,
  • 1 su bardagi soguk süt
Yapılışı:
Yumurta ve sekeri 1-2 dakika çirpin. Margarin, sekerli vanilin, un ve hamur kabartma tozunu ilave edip 1 dakika daha çirpin. 26 cm çapindaki yaglanmis kelepçeli kaliba döküp önceden isitilmis 150 dereceli firinda 20-25 dakika pisirin.
Soguduktan sonra kalibin kelepçesini çikartip yikayin ve tekrar takin.
Çilekli krema: Ayikladiginiz çileklerden bir miktarini ortadan ikiye kesin ve pasta çerçevesi boyunca dizin. Kalan çilekleri yarim çay bardagi pudra sekeri ile robotta püre haline getirin. Jöleyi su ile tarifine göre hazirlayin. Oda sicakligina geldiginde buzdolabina koyun ve 20 dakika bekletin.
Krem santiyi 1 su bardagi süt ile 2-3 dakika çirpin. Üzerine çilekli pürenin tamamini ve jölenin yarisini ilave edip iyice karistirin.
Beyaz krema: Krem santiyi 1 su bardagi süt ile 2-3 dakika çirpin. Kalan jöleyi ilave edin ve iyice karistirin.
Pasta zemininin üzerine önce beyaz kremayi dökün, üzerine çilekli kremayi dökün ve düzgünce yayin. Bir çatal yardimi ile alttan üste dogru spiraller çizerek yüzeye yer yer beyaz kremadan çikartin. Dolapta 3-4 saat dinlendirin ve dilimleyerek servis yapin.

Gevrek Simit


Malzemeler:
  • 1 kg un
  • 1 kibrit kutusu kadar yaş maya (30gr)
  • 3 su bardağı ılık su
  • 1 çorba kaşığı tuz
  • 3 çorba kaşığı pekmez
  • 1 su bardağı susam

Yapılışı:

Bir su bardağı ılık suda mayayı eritin. Kabarması için 2-3 saat kadar bekletin.
1 su bardağı ılık su ile 2 kaşık pekmezi karıştırın. Unu hamur yoğurma kabına alın. Ortasını havuz gibi açıp eritilmiş maya ve tuzu ilave edin. Pekmezli suyu azar azar ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Hamurdan parçalar koparıp elinizle yuvarlayarak simit şekli verin. v Derin bir kapta kalan 1 bardak suyu 1 kaşık pekmezle karıştırın. Susamı geniş bir tabağa yayın. Hazırladığınız hamurları pekmezli suya batırıp çıkarın ve susama bulayın.

Fırın tepsisisini hafifçe yağlayıp simitleri aralıklı olarak tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. Çay ve beyaz peynir eşliğinde sıcak olarak servis yapın.

Ekler Pastası

Malzemeler:


  • 125gr margarin
  • 2.5 bardak un
  • 4 yumurta
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 fiske tuz
  • 2 bardak su
Kreması için :
  • 1 yumurta
  • 1 bardak toz şeker
  • 3 çorba kaşığı un
  • 500ml süt
  • 65gr margarin
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 1 paket vanilya
Yapılışı:
Krema için:
Yumurta,şeker,un ve limon kabuğu rendesi karıştırılıp yavaş yavaş pişirin. Isınınca yağı ve vanilyayı ekleyin.
2 bardak su,yağ,tuz ve şekeri pişirin ve unu ekleyin tencerenize yapışmıyacak şekilde kıvama gelince ateşten alın.
Hamur ılılınca yumurtaları kırıp karıştırın. Krema torbasına koyup sıkın ceviz büyüklüğünde tepsiye sıkın.
Orta ısıdaki fırında gevrek olarak yavaş yavaş pişirin.
İçlerine krema doldurun. Üzerine çikolatayla ile kaplayın.

Elmalı Kurabiye

Malzemeler :
  • 4 Adet Orta Boy Elma
  • 3 Yemek Kaşıgı Toz Şeker
  • 3 Su Bardağı Un
  • 3 çorba kaşığı yoğurt
  • 250 gr Margarin
  • 1/2 Limon Suyu
  • l Paket Kabartma Tozu
  • 1 Çay Kaşığı Tarçın
  • 1/2 Su Bardağı Ceviz İçi
  • 1/2 Su Bardağı Pudra Şekeri

Elmaları yıkayıp soyduktan sonra rendeleyin. 3 yemek kaşığı toz şekeri ekleyip, suyunu çekinceye kadar 2-3 taşım kaynatın. Soğuyunca iri çekilmiş ceviz içi ve tarçın koyun.
Diger tarafta unu eleyip ortasını açın. Yağ, limon suyu, yoğurt ve kabartma tozu koyarak hamur yapın, Hamuru 10-15 dakika dinlendirin.
4 eşit parçaya bölün. Her parçayı yarım santim kalınlığında yuvarlak yemek tabağı büyüklügünde açın. Önce ortadan ikiye, sonra da dörde ve sekize bölerek 8 adet üçgen elde edin. Ortasına elmalı iç koyup uçlarını ortadan birleştirerek bohça yapın.
Sonra yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında pembeleşinceye kadar pişirin. Servis tabağına alın. Üzerine pudra şekeri eleyip servise sunun.

Yapılışı:

Brown Kek

Malzemeler:
  • 150 gr. Seker
  • 80 gr. Margarin
  • 75 gr. Kakao
  • 75 gr. Un
  • 75 gr. Bal
  • 2 Adet Yumurta
  • 1paket kabartma tozu
  • Yarim su bardagi ceviz
  • Yarim tatli kasigi tuz
Yapılışı:

Seker ile yag çirpin, diger malzemeler yavasça ekleyin. Karisimi teflon kaliba dökün. Sicak firinda 20 Dakika pisirin.

                                                                Afiyet olsun.

MAHLEPLİ KEK

Malzemeler:                                             
- 3 adet yumurta,
- 1 su bardağı yoğurt,
- 2.5 su bardağı un,
- 1 kahve fincanı kuru üzüm,
- 125 gr. margarin,
- 2 yemek kaşığı mahlep,
- 2 su bardağı toz şeker,
- 1 paket kabartma tozu,
- 1/2 limon suyu.


 

Yapılışı:
Yumurtaları şekerle çırpın. Yağı eritip soğutun. Üzümleri unlayın. Soğumuş yağı, yoğurdu, mahlebi katın. Unu, kabartma tozunu, üzümleri ve limon suyunu ekleyip karıştırın. Yağlanmış kek kalıbına dökün. 180°C ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin. Çıkınca üzerine pudra şekeri eleyin.

Afiyet olsun.

İKİ RENKLİ KURABİYE

Malzemeler:                                                   

- 250 gr. yumuşak margarin,
- 1 su bardağı pudra şekeri,
- 3 yumurta sarısı,
- 1 paket vanilya,
- 3 yemek kaşığı kakao,
- 4.5 su bardağı un.

Yapılışı:
Unun ortasına yumuşak margarin, pudra şekeri, yumurta sarıları, vanilya koyup yoğurun. Hamurun birazı ayrılıp kakao katılıp yoğrulur. Merdane ile yarım cm. kalınlığında açılır. Tırtıllı kalıpla kesilir. Ortaları küçük bir kalıpla kesilip, kakaolu hamurdan yerleştirilip, yağlanmış tepsiye dizilir. Isıtılmış fırında pembeleşinceye kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

3 Ağustos 2011 Çarşamba

BAKLAVA

Malzemeler:

  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 1 fiske tuz
  • 4-5 su bardağı baklavalık un
  •  200 gr. ceviz (iri dövülmüş)
  • 2 paket nişasta (yufkaları açmak için)
  • 1,5 paket tereyağı veya margarin
        ŞERBETİ İÇİN;
  • 5 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su
  • 2 tatlı kaşığı limon suyu                                                     
                                                             

Yapılışı:
Hamur yoğuracağımız kaba yumurtaları, sütü, sıvı yağı, sirkeyi ve tuzu alıp çırpalım. Unu ilave edelim ve özlü bir hamur yoğuralım. Hamuru cevizden biraz iri parçalar kopararak üzerlerine şeffaf folyo örterek 20 dakika dinlendirelim. Nişasta serpilmiş bir zeminde bezelerin üzerlerine nişasta serperek mümkün oldukça ince yufkalar açalım. Yufkaların yansını hafifçe yağlanmış finn tepsisine dizelim. Üzerlerine cevizi serpelim kalan diğer yufkalanda aynı şekilde açarak tepsiye alalım. Yufkalan kare dilimler halinde keselim. Yağı eritelim 1 dakika daha kaynatıp ateşten alalım. Kızgın yağı kaşık yardımıyla baklava yufkalannın üzerine gezdirelim. Baklavayı 170 derece ısılı fmnda altlan ve üstleri pembeleşene dek pişirelim. Baklavayı fırından alıp soğutalım sonra üzerlerine ılık şerbeti gezdirelim. Şerbetini hemen baklavaları servis tabağına alalım.

                                                             Afiyet olsun.

Yoğurt Tatlısı

Malzemeler:




·         6 çay bardagi un yada 3 bardak un
·         3 bardak irmik
·         1 çay bardagi margarin
·         3 çay bardagi toz seker
·         3 çay bardagi yogurt
·         3 yumurta
·         1 paket kabartma tozu
·         1 limon kabugu rendesi
Serbeti için
·         1/2 limon suyu
·         5 su bardagi seker

Yapılışı:
Yumurta, seker, hafifçe eritilmis yag birkaç dakika çirpilir ve yogurt ilave edilerek çirpmaya devam edilir. Rendelenmis limon kabugu ve una karistirilmis kabartma tozu ilave edilip 1-2 kez daha karistirilir ve kalin kenarli yaglanmis bir payrekse dökülür. 170 derecede 45 dakika kadar pisirilir. Diger yanda su ve seker kaynatilip limon suyu ilave edilerek serbet hazirlanir. Tatli soguyunca serbet sicak olarak ilave edilir. Tam tersi de yapilabilir, serbet soguk tatli sicak olabilir.
                                                         Afiyet olsun.

ŞEKERPARE (BAŞKA USUL)

Malzemeler:

• 3 çay fincanı un
• 1 küçük paket margarin
• 1 çay fincanı pudra şekeri
• 1 fiske tuz
• 1 çay kaşığı karbonat
• 2 adet yumurta
 ŞURUP İÇİN:
• 3 bardak toz şeker
• 3,5 bardak su
• 1/2 limon
• 1/2 çay vanilya

Yapılışı:
 Yag, pudra şekeri, tuz ve karbonatı tahta bir kaşıkla karıştırarak yumuşatın. Krema haline gelen yağa yedirerek un ilave edip hamur yaptıktan sonra 10 dakika nemli bez altında dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak iki el arasında iyice yuvarlayın ve el ayasıyla hafifçe bastırarak iki parmak arayla tepsiye dizin Üzerlerine kabukları soyulmuş ve yumurta akına batırılmış olan fındık ya da bademleri yerleştirdikten sonra orta ısıdaki fırında 20-25 dakika pişirin. Öte yanda, şurubu hazırlayarak, kıvamlanan şuruba limon suyuyla birlikte çok az vanilya koyup bir taşım kaynatın. Fırından çıkan sıcak şekerparenin üzerine dökerek şurubu tepside çektirin ve soğuyunca servis yapın.   
                                    
                                                                Afiyet olsun.
                                               

Etli Taze Fasulye

Malzemeler:
  
• 1 kg taze fasulye (ayşe kadın)
• 500 gr kemikli kuzu ya da koyun döş eti (kıyma ile pişecekse 250-300 gr. kıyma)
• 2 çorba kaşığı yağ
• 1 orta boy soğan
• 2 olgun domates
• Tuz
Yapılışı:
F asulyeleri akar su altında birbirine sürtüp ovarak iyice yıkayın. Süzdükten sonra sap kısmına gelen başlardan kesin ve diğer başına kadar çekip alın. İkinci başı da incecik kesin, kılçığı yakalayıp çekin. Böyle tek tek ayıklayıp bir kenara koyun. Domatesleri yıkayıp kabuklarını soyarak kuşbaşı, soğanı da ince ince doğrayın. Öte yandan, eti yıkayıp orta büyüklükte bir tencerede kendi suyuyla orta ısıda kaynatın. Suyunu çekerken yağla birlikte soğanı da katıp 1-2 dakika hafifçe çevirin. 3 bardak kaynar su ilave edin. (Kuzu eti kullanıyorsanız 2,5 bardak su koymalısınız). Fasulyeleri eklemeden önce, 3ti yarı pişmiş hale getirip tuz atın. Fasulyeleri bir kez daha sudan geçirip tencereye bütün bütün koyun. Kuşbaşı doğranmış domatesleri ekleyin. (Eğer basınçlı tencere kullanıyorsanız bu aşamada kapağını kapamadan 5 dakika pişirmek gerekir. Ayrıca basınçlı tencerede 1-1,5 bardak su kullanmak yeterlidir.) Orta ısıdaki ateşte fasulyeleri arada bir kontrol ederek yumuşayıncaya kadar pişirin. Su eklemek gerekiyorsa, sebzenin üstüne çıkmayacak kadar olmasına dikkat ecin. Piştikten sonra 10 dakika kadar dinlendirip servis yapın.

                                                                     Afiyet olsun.

Patlıcan Fırında

Malzemeler:  

Yapılışı:
  • 1 kg patlican
  • 1 yemek kasigi tuz
  • Kizartma yagi
  • 4 orta boy domates
  • 1 dis sarmisak
  • 1 yemek kasigi zeytinyagi
  • Kekik, kiyilmis maydanoz
  • Tuz-karabiber
Yapılışı:

Patlicanlari alacali soyup 1cm kalinliginda uzunlamasina dograyin. Üzerine tuz serperek süzgeçte yarim saat bekletin,yikayip temiz bir bezle kurulayin. Bol yagda kizartip süzgece çikartin. Domatesleri ortalarindan ikiye bölüp çekirdeklerini çikartin; tencereye koyup içine sarmisak, kiyilmis maydanoz, kekik ve zeytinyagi katin. Domateslerin suyu çikana dek pisirin ve kevgirden geçirin. Tuz, biber serpin. Bir firin kabina, bir tabaka domates sosu, bir sira patlican yayin ve kasar peyniri serpin. Kalan domates sosuyla patlicanlari da üzerine yerlestirin. Üstüne kasarpeyniri serpip firinda kizartin.
                                                        
                                                               Afiyet olsun.